Criză? E „business as usual” în ultimii ani, nu? Următoarea criză adevărată va fi când nu vom mai avea una.
Dacă ne-am obişnuit cu crize în flux continuu, ca episoadele serialelor, nu înseamnă că actualul tremur inflaţionist şi perturbaţiile de pe lanţurile de aprovizionare sunt cumva neglijabile. Şi nici pandemia nu e de nesocotit, pentru că nu s-a încheiat şi ne putem aştepta la noi valuri. O presiune combinată, în principal financiară şi psihologică, apasă asupra shopperilor şi consumatorilor, modificând – iarăşi ! – mixul lor de priorităţi, mai ales în ierarhie, dar şi în componenţă. Cam de aici pleacă totul.
Este adevărat, dar limitativ şi derutant să spunem că bunurile de folosinţă zilnică răspund nevoilor de bază: odată cu produsul, îi oferim shopperului şi un scop; cu cât acesta e poziţionat mai sus în mixul său de priorităţi, cu atât mai bine. Pachetul produs – preţ – scop se măsoară pe scara gradată a relevanţei pentru cumpărător şi consumator. Provocarea prezentei crize (ca a oricăreia, de altfel) este să-ţi păstrezi relevanţa în ochii clientului. Însă oportunitatea care apare este una un pic mai înaltă: să câştigi în relevanţă, deturnând criza de la direcţia ei inflaţionistă (şi post-pandemică?). Prin tactici de apărare a puterii de cumpărare a shopperului, desigur, dar şi redefinind oferta şi propunând cumpărătorului şi consumatorului altceva în schimbul cheltuielilor inevitabil mai mari.
Marea întrebare este: Ce anume „altceva”?
A zecea conferinţă de la Club Retail este pentru toţi operatorii din FMCG, Food Retail şi serviciile conexe care vor să ofere shopperilor şi consumatorilor „altceva” cu „ocazia” actualei crize. Clubul de Retail nu va formula răspunsul la întrebarea de mai sus sau la altele. Dar Clubul de Retail creează cadrul de discuţii pentru o bună înţelegere a shopperilor şi consumatorilor, a complexităţii contextului comercial, economic, social, a multiplelor tendinţe care se manifestă, creează mediul necesar pentru informare, schimb de idei, verificarea ipotezelor de lucru şi a opţiunilor posibile. Răspunsul, răspunsurile şi le va da fiecare participant la Club Retail.
La Poiana Braşov ne pregătim pentru 48 de ore de conţinut de cea mai bună valoare, quality business networking şi vibeul prietenos al comunităţii create de Clubul de Retail. Iată programul evenimentului:
Prezentul clocoteşte şi ne ocupă aproape tot timpul. Dar trebuie să ne uităm la evoluţiile din trecutul apropiat şi să analizăm prezentul pentru a desluşi cât de bine se poate viitorul.
Shopperii şi consumatorii doresc, evident, protecţie împotriva creşterii preţurilor, dar nevoile lor sunt, totuşi, mai diverse. Este momentul în care furnizorii şi retailerii pot oferi altceva în schimbul unor preţuri, inevitabil, mai mari.
Grijile şi preocupările zilnice ale cumpărătorilor şi consumatorilor sunt importante, dar natura umană nu se schimbă: e nevoie şi de răsfăţ, de asigurarea stimei de sine, de prestigiu, de calitate. Să deslușim mesajul consumatorilor dincolo de exprimările lor.
Ne relaxăm în siguranţă şi profesional, cu stil.
Daniela Sima revine la Club Retail pentru un nou workshop. O sesiune prietenoasă, interactivă, antrenantă şi instructivă pe topicul cel mai relevant al momentului. Continuăm să livrăm aceeaşi calitate, în acelaşi format suplu şi neconvenţional dar profesionist stabilit în ultimii ani.